Pöllökummun Tila

Jouko ja Cesilia "Sissi" Pietinen muuttivat vuonna 2015 täysinremontoituun Joukon sukutilaan, kun hänen vanhempansa Simo ja Elvi väistivät sahayrityksen johdosta. Joukoa ei niinkään sahan yrittäminen kiinnostanut ja yritys ajettiin pienemmäksi, jonka johdossa Simo jatkaa edelleen. Vuonna 1992 rakennettu tila ja sahan vanhat rakennukset antavat nykyiselle toiminnalle hyvät puitteet. Suurista sahan halleista ja puutavara katoksista on muokattu maansiirtokoneille ja rekennusfirman muille työkoneille suojia sekä lähimpänä pihaa sijaitseva iso halli on muokattu autoverstaaksi.


Ensimmäinen kuva aukeaa isompana ja siinä näet koko ydin perheemme. (Jouko, Sissi, Elvi ja Simo, sekä perheen koiria.)

Tilalla on siis paljon eläimiä, koneita, ihmisiä ja kaiken laista elämää ja mölyä. Tilan päärakennus sijaitsee suunilleen keskellä kaikkea, mutta kuitenkin melko etualalla eli tienvieressä. Punainen päärakennus on täysin remontoitu ennen parin muuttamista. Samalla pihan patjoa isonnettiin, jotta kesällä siellä voi viettää iltoja. Talon takana rannalle päin aukeaa Joukon valtakuntaa, eli koneita ja muuta meininkiä. Järven rannasta löytyy kuitenkin myös perheen saunamökki, jossa on hyvät "kokoustilat" ja yöpymismahdollisuus. Rinteen laella sijaitsevasta mökistä laskee portaat kohti järveä. Puolesta välistä löytyy myös savusauna, jonka kuistilta on ihanat näkymät järvelle. Talvisin Elvin suuri innostuts on avantouinti, joten laiturin päähän avataan hänelle aina avanto. Hevoset puolestaan pääsevät sivuuttamaan saunan, sekä tämän rannan ja pääsevät venelaitureiden luota uimaan turvallisesti. Hiekkapohjan ansiosta hevosten uittaminen on turvallista. Rannasta löytyy myös soutuvene, jota saa käyttää hevosten uittamiseen. Vierasvene laituria pitkin voi myös uittaa, jos siinä ei ole veneitä kiinni. Koirat käyvät uimassa molemmissa rannoissa, joten niille voi heitellä kummalta laiturilta vain keppiä tai lelua.

Ydinperhe

Cesilia "Sissi" Pietinen, 29v, on tilan toinen omistaja ja vastaa tallin sekä kennelin toiminnasta. Hän on kasvanut hevosperheessä Saksassa, jossa hän myös suoritti peruskoulun jälkeen hevosenhoitajan ja ratsuttajan tutkinnot. Ratsuttaja tutkinnon hän suoritti kilpaesteratsastaja Phill Mongrinsonin tallilla, jossa työskenteli groomina. Kyllästyttyään lentelemään nuorilta hevosilta eritallien seiniä päin hän päätti muutaa serkkunsa luokse Ruotsiin. Ruotsissa hän pääsi ratsastamaan valmiimpia hevosia, mutta rakastuminen vei Suomeen. Suomi on Sissille muutenkin tuttu, nimittäin hänen molemmat vanhempansa ovat Suomessa syntyneitä. Tavattuaan miehensä Joukon pari alkoi suunnitella yhteistä tulevaisuutta. Sissin mukaan Ruotsista oli lähtenyt jo venäjänratsuhevos ori Sergei, jolle hän etsi sopivaa paikkaa. Sissi löysi orille sopivan paikan ja pari alkoi rakentaa yhteistä tulevaisuutta. Sissi työskenteli Susikallion ratsastuskoululla vuoden verran, kunnes pari sai tietää sukupolven vaihdoksesta. Remontin aikana Sissi työskenteli jo uuden kodin naapurissa, mutta Sergei asui yhä tutussa tallissaan. Remontin valmistuttua muutti Niin Sergei kuin asiakashevoset talliin. Jo vuoden vaihteen jälkeen haaveet isommasta tallista kävivät toteen ja uusi lisätalli oli valmis. Sissin haave oman tallin pyörittämisestä kävi toteen.

Rempseää naista ei kannata pelätä, hän on ystävällinen ja avulias, vaikkakin suora sanoissaan. Sissi käy nyt valmentaja tutkintoa ja valmistuu 2016 keväällä II-tason estevalmentajaksi ja I-tason kenttävalmentajaksi.

Jouko Pietinen, 32v, on tilan isäntä ja Sissin puoliso. Jouko on työlleen omistautunut, mutta ei unohda perhettään ja jaksaa tukea puolisoaan tallin sekä kennelin pyörittämisestä. Jouko tosin ei hevosiin kauhean läheistä kontaktia ole ottanut ennenkuin tapasi Sissin. Tehdäkseen naiseen vaikutuksen hän päätti opiskella hevosenhoitajaksi Ruotsissa, samoilla mailla missä Sissi työskenteli oriaseman hevosten kanssa. Jouko suoritti harjoitteluaan Sissin työpaikalla ja onnistui kepluttelemaan itsensä Sissin oppilaaksi. He alkoivat viihtyä hyvin yhdessä ja Joukokin oppi käsittelemään hevosia. Joukon valmistuttua pari muutti yhteen Sissin työpaikan viereen. Jouko ajautui hevoshommista rakennusalalle, jota hän opiskeli ahkerasti jo ennen hevosia. Kesät Jouko oli lähes kokonaan poissa ja talvisin hän oli palavereissa ja hoiti tallialueen ja kylän auraukset. Ahkera työmies sai kuulla isänsä harkitsevan sukupolven vaihdosta ja haikailevansa poikaa takaisin Suomeen. Hetken mietinnän jälkeen molemmat olivat samaa mieltä Suomeen ja Joukolle oma virma pystyyn. Kovalla sisulla Jouko löi itsensä läpi markkinoilla ja aloitti sukutilansa remontoinnin. Nykyisin Joukon firmassa on töissä vakituisesti kokopäivähommia tehden 6 työntekijää ja osa-aikaisia 6, joista Sissi on yksi. Lisäksi listoilla on useita firmoja ja "duunaripankkeja", joista työntekijöitä värvätään eri projekteihin.

Simo Pietinen, 59v, tilan vanha isäntä, eli Joukon isä. Harmaantunut vanhempi herrasmies ei tiedä mitään hevosista, mutta rakastaa koiria ja on hyvin sosiaalinen. Simo on sahayrittäjä, joka toimii nykyään piensahan pyörittäjänä ja puuseppänä. Simo on aurinkoinen henkilö, mutta häneen tutustuminen vie hetken aikaa. Tallilla pyöriessään on usein hiukan kärttyisän oloinen, mutta johtuu yleensä siitä että hänen mielestään kaiken on oltava tiptop ja hänen mielestään tallin olisi voinnut rakentaa paremmin. Jouko kun ei kuunnellut hänen ehdotuksiaan tallia rakentaessa, eikä uuteen talliin käytetty hänen sahansa materiaaleja, koska se rakennettiin vauhdilla. Kaikesta huolimatta Jouko on kiltti ja sydämmellinen, sekä todella avulias ihminen.

Elvi Pietinen, 55v, tilan emäntä, eli Joukon äiti. Rakkaus eläimiin on aina ollut Elville todella läheinen asia. Naisen idea oli kennelin pystytys ja yhdessä Sissin kanssa hän sai tahtonsa läpi. Koirien pelastaminen ulkomailta ja huonoista oloista on naisen sydämmen asia. Elvi herääkin joka arkiaamu 5.30, keittää puuron ja lähtee ruokkimaan ensin koirat ja sen jälkeen viimeistään 6.30 on ruokkimassa hevosia. Elvi ei ole ammattilainen hevosen ruokinnassa, mutta hän osaa kyllä potkaista heinät karsinaan ja jakaa ohjeiden mukaan väkirehut. Vaikka tallin työntekijätkin tekisivät ruokinnat, niin Elvi on päättänyt tehdä aamuruokinnat ja vannotti henkilökunnalle että hän ruokkii eläimet aina arkiaamuisin. Elvin talon edessä on myös linnuille isot ruokinnat talvisin ja metsän reunaan hän vie heinää kaukaloon villieläimille. Elvi leinneikee paljon ja ottaa aina jonkun tai useamman koiran mukaan. Talvisin avantouintia ja hiihtoa harrastava nainen on todella terve ja urheilullinen.

Henikökunta

Susanna "Susa" Viljakka, 33v on tallimestari, eli yhdessä Sissin kanssa vastaa tallin pyöritämisestä, sekä tallihenkilökunnan ja hevosten hyvinvoinnista. Susa ja Sissi ovat tavanneet jo Saksassa työskennelessä. Naiset kiersivät yhdessä neljä vuotta kansainvälisissä kilpailuissa hoitajana. Susa varmaan edelleen pyörisi samoissa ympyröissä, ellei Sissi olisi häntä pyytänyt tallimestarikseen. Naiselle tämä oli helpotus, nimittäin työt alkoivat käydä raskaiksi, eikä hän voinut enään kehittyä. Susa kun ei nouse enään hullujen nuorten selkään. Nainen on kouluratsastaja ja sitä kautta pitää hevosten kouluratsastustasoa yllä. Ihastus samaan rotuun Sissin kanssa sai lopullisesti naisen valitsemaan Suomeen myyttamisen. Susa on positiivinen ihminen, mutta hänenkin positiivisuudellaan on rajansa. Nainen inhoaa ylitse kaiken Suomen säätä, mutta hevoset ja työilmapiiri saavat naisen aina jäämään Suomeen. Kun Sissi on poissa, niin Susa vastaa tallinhevosista yksi. Susa hoitaa viikonloppuisin aamuruokinnat ja arkisin hänellä vähän kuin liukuva työaika. Susa siis hoitaa henkilökunnan työjärjestykset ja tekee itse jäljelle jäävät vuorot. Nainen on vastuussa harjoittelijoiden kouluttamisesta ja hoitajien kurissa pitämisestä. Susa on opiskellut Suomessa ratsastuksenohjaajaksi ja tähtää opettajanammattiin, mikäli tilalla aletaan pitää enemmän tunteja. Annu asuu puolen kilometrin päässä tallista.

Annukka "Annu" Hänninen 23v, hevosenhoitaja ja harrasteohjaaja. Suomessa syntynyt ja opiskellut tyttö löysi tiensä Sissin työntekijäksi Ruotsin kautta. Tyttö suoritti ulkomaan harjoittelua Sissin työpaikalla. Myöhemmin Suomessa hän törmäsi pieneen ilmoitukseen, jossa oli tuttu nimi ja eipä työpaikan haku ollutkaan auki kuin tunnin hänen nähtyään ilmoituksen. Suora soitto ja seuraavana päivänä kirjoittamaan työsopimusta. 4kk koeajan jälkeen nainen on jäänyt työnskentelemään kokopäiväiseksi työntekijäksi. Annu asuu yhdessä pikaystävänsä Nikon kanssa, tallin takana sijaitsevassa pienemmässä omakotitalossa. Pari osti talon Simolta ja remontoivat siitä itselleen mieleisen. Niko työskentelee Joukolla ja hyvin tossun alla olevana (älkää kertoko sille) rientää aina auttamaan jos tallilla on jokin rempsallaan. Annu pitää tarvittaessa tunteja, mutta enemmän häntä kiinnostaa hevosten ratsuttaminen ja kouluttaminen.

Paula Ivor 18v, oppisopimustyöntekijä on Venäjällä syntynyt ja meille työntekijäksi päätyi Dimin mukana. Naisen perhe kasvattaa Venäjänratsuhevosia ja harjoittaa kasakka ratsastuksen perinteiden vaalimista. Paulaa puolestaan kiinnostaa enemmän ratsastus, kuin perinteiden vaaliminen. Kun Dimi myytiin, niin Paula pyysi harjoittelu paikka. Harjoittelun loppu puolella hänelle tarjoitui mahdollisuus oppisopimuspaikkaan ja hän tarttui ilolla tarjoukseen. Paula ainankin talven saunamökissä.

Hanna Loppi 29v, ratsuttaja ja ratsastuksenopettaja. Uusi iloinen kasvo, ei viellä ihan tunne tallin kaikkia sääntöjä ja tyyppejä, mutta todella positiivinen ja enreginen nainen. Enemmän kouluratsastajana itseään pitävä nainen pitää tasapuolisia tunteja, osaa huomioida hyvin hevosen unohtamatta ratsastajan parasta. Lapsille mukava ja antaa virheitä anteeksi kuitenin opettaen heitä toimimaan oikein. Hanna ei pidä ponikouluja vaan jo vähän edistyneimpien ryhmiä, mutta tuuraa tarvittaessa ponikouluissakin. Nainen asuu kylällä noin 2 kilometrin päässä ja pyöräilee kesäisin mielellään töihin, jos laiskottaa, niin hän saapuu mönkijällä tai moottorikelkalla. Hannan puoliso Joel viljelee maata kotitilallaan ja ajaa keikkaa Joukolle. Pariskunnalla on lampaita, sekä lihakarjaa.

Joni Maunola 21v, hevosenhoitaja, harrasteohjaaja ja ratsuttaja, koeaika 4kk. Asuu tällä hetkellä vuokralla Joel Lopin omistamassa mökissä aivan tallin rannan tuntumassa. Nuori mies on saanut kovan koulutuksen Saksassa, johon päätyi Ruotsin kautta. Ei tyytynyt Suomen oppilaitoksiin vaan halusi oppia kovilta nimiltä. Se miten päätyi Suomeen minun tallille, niin sen vain luoja tietää, mutta todennäköisesti ikävä ajoi pojan takaisin kotimaalle. Ujon ja juron tuntuinen nuori mies on äärettömän taitava hevostenkäsittelijöä ja omaa loistavan taidon lukea hevosta. Sosiaalinen käyttäytyminen ihmisiä kohtaan ei ole yhtähyvää, mutta ei nuorukainen riitakaan haasta. Kun tutustuu, niin paljastuu iloiseksi ja rennoksi tyypiksi, kuitenkin kova näyttämisen halu eikä siedä epäonnistumista etenkään hevosten suhteen.

Liisa "Lissu" Tammela 17v, hevosenhoitaja opiskelija suorittaa meillä harjoitteluaan hevoskoulusta. Asuu kesämökissä harjoittelun ajan ja on apuna jokapäiväisessä toiminnassa saaden myös palkkaa harjoitteluajan ulkopuolisista tehtävistä. Iloinen reipas ja kilpahevosenhoitamisesta kiinnostunut.

Muuta väkeä

Tallin ja kennelin aluellaa pyörii paljon kylän väkeä, sekä työntekijöiden perheitä. Nämä henkilöt pitävät huolen koirien lenkkeilytyksestä, käyvät tunneilla tai vuokraavat hevosia.

Alica Kivistö 25v, vapaaehtoinen hevosenhoitaja ja koiranlenkittäjä. Kihlattu Saku työskentelee kavionkoneen kuljettajana Joukon firmassa.

Henni Lepistö 13v, vapaaehtoinen koiranlenkittäjä ja tuntilainen. Henni käy paljon hoitamassa hevosia ja koiria, tulee usein suoraan koulusta tallille ja tekee läksyntä taukotilassa. Hennin isä Ilpo työskentelee puuseppänä Simon ja Joukon yrityksissä.

Kaarina "Kartsa" Lepistö 15v, Hennin isosisko. Henkeen ja vereen hevosia rakastava, vuokraa hevosia ja käy tunneilla. Hoitaa hevosia aina kun on tarve.

Malla Tiainen 15v, Kartsan paras kaveri. Kaksikko pyörii usein yhdessä tallilla. Siinä missä Karsalla on hevonen hoidettavana, niin Malla leikittää jotain koiraa. Taitava koirien käsittelijä. Käy myös silloin tällöin tunneilla ja maastossa Kartsan kanssa.

Jenna Siira 12v, vapaaehtoinen hevosenhoitaja ja Peppi ponin vuokraaja. Valmentautuu ja käy tunneilla. Jennan oma poni asui naapurin maneesitallilla, mutta jouduttiin lopettamaan joulun jälkeen jalkovaivojen vuoksi. Jenna otti asian hyvin, mutta sanoi ettei halua omaa ponia ei halua pettyä uudelleen. Peppi ja Jenna tulevat loistavasti toimeen.

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja  |  Ulkoasun kuvat © kuvaaja ei halua nimeään mainittavan