» Toiminta

Oriaseman järjestämä toiminta on urheiluhevosta kehittävää, eli järjestämme kilpailuita, oritestejä, valmennamme ja koulutamme oreja. Panostamme orien tarjoamiseen jalostukseen. Omien orien lisäksi meillä on myös spermapankki, johon yksityiset ja muiden asemien orit voivat tuoda omaa oriaan näytille.

Astutukset

Oriaseman tärkein tavoite on kestävämpi ja suorituskykyisempi urheiluhevonen, joten olemme vähentäneet raskaita hevosia ja poneja listoiltamme. Eurooppalaiset puoliverirodut ovat meidän tämän hetkinen missiomme ja puoliverijalostuksen rikastuttaminen, unohtamatta vanhojen linjojen kunnioitusta. Orimme ovat lähinnä lyhyttä sukua eli maksimissaan 4 polvisia. Muutama hairahdus saattaa jossain vaiheessa tulla eteen, mutta pää periaate on löytää oreja, jotka näkyvät tulevaisuudessa pidempien sukujen alkukannoissa.

ASTUTUSKALENTERI

Orin valinta?

Valitessasi oria tammallesi mietit varmaan eniten tulevaa varsaa ja millaisen siitä haluat. Tässä hiukan ohjeistusta, joka kannattaa ottaa huomioon oria valitessa, jotta saat juuri sellaisen varsan kuin haluat. Tarvittaessa voin auttaa orin valinnassa. Otathan myös huomioon, ettei kaikki orini ole vielä valmiita. Lähestulkoon kaikki ovat kilpailuikäisiä, mutta todennäköisesti tähtäävät laattiksiin. En velvoita varsalle laattiksia, mutta kilpailumenestys olisi kyllä mieleen edes joitakin. Tosin kaikki on neuvoteltavissa.

» Suku: Kuinka monta polvea tammallasi on. Valitse saman mittaisen suvun omaava orini. Poikkeuksena yli kolmepolviset orit, joille kelpaa vaikka viisi polvinen tamma, mutta ei lyhyempi polvista. Tarkista myös ettei suvusta löydy samoja nimiä. Sama nimi voi tulla esiin varsan kolmannessa ja neljännessä polvessa, mutta ei mieluusti toisessa polvessa.
» Tamman käyttö verrattuna orin käyttöön, eli mitä varsasta voisi tulla
» Väri: etsitkö jotain tiettyä väriä. Tarkasta orien sukupuut, niin saat selville olisiko haluttu väri edes mahdollista. Eli ruunikosta suvusta olevan orin ja tamman jälkeläisistä tuskin tulee kimoja.

Varsan tulevaisuus?

» Minkä painotteinen varsastasi tulee. Valitse siis ori joka on samaa painotusta tai edes kilpaillut lajissa, lue myös orin luonne kuvas sopiiko se kyseiseen lajiin. Jos tammasi on estepainotteinen ja haluat kenttä orin valitse rohkea kouluhevonen tai kenttäpainotteinen hevonen. Kouluhevoselta saat hyvin liikettä.

» Jos haluat monipuolisen varsan kannattaa valita isäksi ori, joka kilpailee kaikissa lajeissa tai on edes kokeillut kaikkia lajeja

» Tarkasta tammasi ja orin koulutustaso, jotta tiedät mihin varsallasi on mahdollisuudet. Jos orini on 160cm hyppäävä ja tammasi 150cm loikkaava, niin todennäköisesti varsakin tulee hyppäämään yli 140cm esteitä. En mieluusti anna oreja tammoille, jotka ovat alhaiselle tasolle koulutettu, niin että varsakin jää alle metrin tasolle. Puoliverieste tammojen tulee kilpailla vähintään 100cm tasolla.

» Meneekö varsa myyntiin vai jääkö se itsellesi?

» Tuleeko varsa hakeutumaan laattiksiin? Jos tulee, niin kannattaa valita mahdollisimman valmiin oloinen ori. Ori joka on valmentautunut, sillä on päiväkirjamerkintöjä ja sijoituksia takana tulee varmemmin menemään laatuarvosteluihin, kuin ori jonka sivuilla on vain perustiedot, luonne ja kuvat.

» Haluatko varsasta tasokkaamman harrasteratsun. Valitse lempeä, rauhallisempi ori, joka ei ole niin kilpailuhenkinen eikä kuumu.

» Tuntihevoseksi tähtäävän varsan isän tulisi täyttää harrasteratsun isän määreet, mutta sinun on oltava vieläkin tarkempi.

Oripäivät

Aseman alkuperäistä ideaa omista hyvistä oreista jalostettiin hiukan laajemmaksi, eli haluan tarjota virallisten laatuarvostelujen lisäksi ulkopuolisille oreille kokeita ja testejä, joissa otetaan toisista oreista mittaa. Oritestit ovat avoimia oikeastaan kaikille hevosille, mutta me järjestämme lähinnä puoliverisille estehevosille. Yleensä estetestin lisäksi meillä on myös kouluhevosia arvioitavina omassa ryhmässään. Kenttähevosten tilaisuudet järjestetään erikseen, mutta kenttähevonen voi myös osallistua estearviointiin koulutustason näin salliessa.

Pisteytys

Jokaisesta osiosta jaetaan pisteet tulosten perusteella seuraavan laisesti:
1. saa 20 pistettä
2. saa 15 pistettä
3. saa 10 pistettä
4. saa 8 pistettä
5. saa 6 pistettä
6. saa 5 pistettä
7. saa 4 pistettä
8. saa 3 pistettä
9. saa 2 pistettä
10. saa 1 pistettä

Arvostelu

Osio 1 Rakenne
Arviointi tapahtuu rakenne tai muun kuvan avulla. Kuvassa hevosen tulisi olla mahdollisimman edustava, mutta esim. jalkojen väärin asettelu, pään kääntö tai liikekuva eivät rajoita hevosesi mahdollisuuksia osallistua rakenne arvosteluun. Arvosteluun EI voi osallista seuraavanlaisella kuvalla. Kuva on otettu takaa päin, kuten tämä liikekuva. Jos osallistuu liikekuvalla tähän kyseiseen osioon, olisi hyvä, jos se olisi jokin muu kuin hyppykuva esim. tämä kuva on sellainen, josta pystyn arvioimaan hevosen rakenteen. Kuva voi olla lievästi etu viistosta, mutta mieluusti mahdollisimman paljon kuvattuna suoraan sivulta. Koko hevosen tulee näkyä kuvasta!

Osio 2 Liike/hyppy
Ensimmäinen osio, jossa koulu ja este hevoset arvioidaan eritavalla. Osio arvioidaan kuvista.
Kouluhevosilla tulee olla ratsastuskuva. Hevosen tulee liikkua kuvassa mahdollisimman ryhdikkäänä, kuten kouluhevoset liikkuvatkin. Toisaalta myös rentoutunut eteen alas muoto on hyvin tärkeä kouluhevoselle. Hevosen liikkeen tulisi olla joko vapautunut tai sitten hyvin ratsastajan avuilla. Kuvasta ei voi saada täysiä pisteitä, jos hevonen ei liiku muodossa (edes jonkinlaisessa). Ratsastuskoulunhevosilla otetaan huomioon, että ne eivät ole välttämättä niin hyvin koulutettu. Apuohjien käyttö kuvassa ei haittaa, jos niitä on käytetty oikein, eli gramaaneilla ei vedetä hevosta muotoon tai martingaali ei laula hoosiannaa. Kuvan tulisi olla mahdollisimman paljon sivulta otettu kuva, jotta hevosen kaulan, selän ja jalkojen kantavuuden pystyy arvioimaan.
Estehevosilla tulee olla hyppy kuva. Hyppy kuva voi olla etuviistosta, kuten tämä kuva, josta näkee kyllä kuinka hevonen kerää jalkansa hypyn aikana alleen ja käyttääkö se selkäänsä hypyssä. Apuohjien käyttö on sallittua. Niiden, joita saa käyttää kilpaesteradallakin, eli kumpparit ja gramaanit eivät ole suotavia. Ratsastuskoulun hevosilla voi kysyä erikoislupaa, jos siihen on joku hyvä syy, esim. kumppareita käytetään esteillä sivuille kiinnitettynä, kun hyppääjä on aloittelija ja hevonen turhan innokas hyppääjä.

Osio 3 Luonne
Osiossa arvioidaan luonteen ulkonäköä, en kiinnitä mitenkään hirmuisesti huomiota kirjoitusvirheistä, mutta jos luonteesta puuttuu isot alkukirjaimet, pisteet ja pilkut, niin ei se silloin kovinkaan hyvää vaikutelmaa anna. Luonteen arvioinnissa kiinnitetään kuitenkin enemmän huomiota luonteen sopivuudesta muihin sivun teksteihin (päiväkirja yms.) ja siihen miltä hevonen näyttää kuvissa. Toki rasavilli hevonen voi hypätä myös hyvin ja rauhassa, jos kuvaaja on ollut super taitava, mutta harvemmin rauhallinen hevonen tarvitsee olympioita viimeiseen renkaaseen ja laukata villinä pää ylhäällä silmät muljuen, sekä martingaali pinkeänä. Myöskin hevosen painoitus otetaan huomioon, mutta kouluhevosella voi olla myös hyppyluonteen pätkä, joka on oikein suotavaakin, jotta kouluhevonenkin saa mahdollisimman monipuolisen liikutuksen.

Osio 4 Suorituskyky
Tämä on ainut osio, johon vaikuttaa tuuri. Tulokset arvotaan puolueettomilla arvontakoneilla (koulu ja este). Hevoset suorittamat oman tasonsa mukaisen radan, joten isot hevoset pääsevät hyppäämään kunnon esteet ja ponit oman tasonsa mukaan. Kouluhevoset suorittavat oman tasonsa kouluradan ja prosentit ratkaisevat voittajan ja muut. Eli huonosti suorittanut gp hevonen voi hävitä ratsastuskoulun hyvin suorittaneelle hC tasoiselle risteytysponille.

Tapahtumat

Kausi
Syyskuu 2014
Joulukuu 2012
KUTSU
Kutsu
Kutsu
Luokat
Koulu- & Esteratsut
Koulu- & Esteratsut
Tila
Avoin
TT
Palkitut orit
Ei palkittuja, kutsu avoin
Dead Silence WH & WNG Charly

Kilpailutoiminta

Este- ja kenttäratsastuskilpailut ovat tallimme pääpainotuslajimme. Hevospuiston väki järjestää myös kilpailuja, mutta ne ovat yleisesti ottaen yhteisiä kilpailujamme, joten olen mukana järjestelyissä. Pyrimme järjestämään kilpailuita mahdollisimman usein, mutta muiden kiireiden vuoksi puistokautta on mahdollista vuokrata tiloja omien tallien käyttöön ja sitä kautta tulee kilpailuja järjestettyä tälläkin alueella. Estevarastomme on hyvin laaja ja mahdollisuudet järjestää hallikilpailuita ovat hyvät. Meille saa lähestulkoon yhtä ison radan halliin, kuin pienemmille Euroopan ulkokilparadoille. Lasimaneesi tarjoaa siis valtavasti tilaa radalle, mutta tosin katsojia ei niin paljoa sitten mahdu. Tosin areena tarjoaa katsojillekin tilaa, samoin kuin oriaseman maneesi. Usein teemmekin luokat jaetusti, jos vain on mahdollista, eli osa ratsastetaan areenalla ja yleensä pienemmät luokat oriaseman maneesissa, näin saamme lasimaneesin (joka on maneesien välissä) käyttöön verryttelyä varten. Kenttäkisoja meillä on mahdollista järjestää oikeastaan kaikkia tasoja. Tutustumisluokka ja siitä alemmat tasot suoritetaan oikeastaan vain siirrettäviä kalustoja ja harjoitusratoja apuna käyttäen, mutta helposta ylöspäin kulkee perusrata maastossa, johon lisätään vaikeustason mukaan siirrettäviä esteitä.

Tapahtumat

Kilpailupäivä
05.03.2013
04.03.2013
03.03.2013
02.03.2013
01.03.2013
20.02.2013
03.01.2013
02.01.2013
01.01.2013

25.11.2012
24.11.2012
23.11.2012
20.11.2012
04.11.2012
07.10.2012
30.09.2012
01.06.2012
18.05.2012
17.05.2012
16.05.2012
16.05.2012
15.05.2012
14.05.2012
Laji
KERJ
KERJ
KERJ
KERJ
KERJ
WRJ
ERJ
ERJ
ERJ

KERJ
KERJ
KERJ
WRJ
ERJ
ERJ
KERJ
MSY
VSR (kerj)
VSR (kerj)
VSR (kerj)
VSR (vvj)
VSR (vvj)
VSR (vvj)
KUTSU
Kutsu
Kutsu
Kutsu
Kutsu
Kutsu
Kutsu
Kutsu
Kutsu
Kutsu

Kutsu
Kutsu
Kutsu
Kutsu
Kutsu
Kutsu
Kutsu
Kutsu
Kutsu
Kutsu
Kutsu
Kutsu
Kutsu
Kutsu
Luokat
Kaikki
Kaikki
Kaikki
Kaikki
Kaikki
Ks. kutsu
80cm - 160cm
80cm - 160cm
80cm - 160cm

Kaikki
Kaikki
Kaikki
Ks. kutsu
100 - 160cm
60 - 160cm
CIC1 - CIC5
Hevoset, Ponit, Rakennettomat, Varsat
Harraste - CIC2
Harraste - CIC2
Harraste - CIC2
Noviisi - Vaikea
Noviisi - Vaikea
Noviisi - Vaikea
Tila
TT
TT
TT
TT
TT
TT
TT
TT
TT

TT
TT
TT
TT
TT
TT
TT
TT
TT
TT
TT
TT
TT
TT

» Virtuaalitalli   » Ulkoasu © Rim   » Otsikkokuva © web4camguy - by-sa